4,8/5 Klantbeoordeling

E bike specialist

Proefrijden altijd mogelijk

Bekijk hier ons assortiment racefietsen en MTB’s

Logo, Fietswinkel Gelderland
Logo, Fietswinkel Gelderland
Gates belt drive: 10 redenen om te kiezen voor een fiets met riemaandrijving
Home 9 Blog 9 Gates belt drive: 10 redenen om te kiezen voor een fiets met riemaandrijving

De fiets met riemaandrijving (ook wel belt drive genoemd) is de laatste jaren steeds populairder geworden. Veel mensen kiezen in plaats van een fiets met een traditionele ketting, voor een (elektrische) fiets met riemaandrijving: een stil en onderhoudsvriendelijk systeem, dat ook nog eens erg duurzaam is! Wat zijn nou de voordelen aan een riemaandrijving/belt drive ten opzichte van een traditionele fietsketting? En zijn er ook nadelen? Je leest het allemaal in deze blog!

Wat is een riemaandrijving/belt drive?

Tegenwoordig zie je een fiets met riemaandrijving steeds vaker, maar wat is zo’n belt drive nou eigenlijk? Een belt drive is een getande riem, gemaakt van kunststof of carbon, die als alternatief voor de fietsketting fungeert. De werking van een riemaandrijving is hetzelfde als van een ketting. De riem zorgt ervoor dat de kracht die je op de pedalen zet effectief wordt overgebracht naar het achterwiel. Dit gebeurt echter niet met een metalen ketting, maar met een riem van kunststof of carbon. Hierdoor maakt een fiets met riemaandrijving een stuk minder geluid dan een fiets met een traditionele ketting. Ook zorgt een belt drive ervoor dat je lichter fietst en schakelt. Vrijwel alle energie van je trapbeweging gaat namelijk direct naar je riem. Een belt drive is onderhoudsvriendelijker dan een metalen ketting, omdat het materiaal minder snel slijt. Ook het feit dat een riem niet gesmeerd hoeft te worden met vet, in tegenstelling tot een ketting, draagt bij aan de onderhoudsvriendelijkheid. Dit zorgt er bovendien voor dat het schoner blijft, omdat er zo minder vuil aan blijft zitten.

Wil je graag een fiets met derailleurversnelling en belt drive? Dit is helaas niet mogelijk. Een riemaandrijving kan alleen worden toegepast als een fiets een naafversnelling heeft. Je ziet daarom ook geen racefietsen of mountainbikes met een riem. Twijfel je of je beter voor een fiets met derailleur of met naafversnelling kan gaan? Lees dan de blog die we daarover hebben geschreven.

Fiets met riemaandrijving: Gates belt drive

De Gazelle Grenoble C5 HMB is een voorbeeld van een elektrische fiets met riemaandrijving.

De Gates belt drive

Fietsen bij ons in de winkel beschikken over een riem van het merk Gates, de bekendste producent van riemaandrijvingen. De Gates belt heeft verschillende varianten, waarvan de CDN en de CDX de belangrijkste zijn. Deze twee types vind je terug op de fietsen in onze winkel. De Gates CDN wordt veel gemonteerd op (sportieve) stadsfietsen en is vooral populair onder recreatieve fietsers. De tweede variant, de Gates CDX riem, zie je vaak terug op e-bikes. Dit type is nog duurzamer en is bedoeld voor iedereen die het maximale uit zijn materiaal wil halen. Op de afbeelding hieronder zie je hoe de constructie van de Gates CDX belt eruit ziet.

Gates belt drive, fiets met riemaandrijving

De voordelen van een fiets met riemaandrijving of belt drive

De belt drive of riemaandrijving is de laatste jaren steeds populairder geworden en dat is dan ook niet voor niets. Dit zijn de voordelen van een belt drive ten opzichte van een traditionele fietsketting.

  1. Onderhoudsarm: een belt drive hoeft niet gesmeerd te worden met vet of olie. Doordat de riem niet vet is, wordt hij ook minder snel vies. Op het moment dat de riemaandrijving wel vies is, kun je dit vaak eenvoudig wegvegen met een doekje of met water afspoelen. Ook hoeft een belt niet gespannen te worden, aangezien deze niet uitrekt. Omdat er weinig onderhoud vereist is, bespaar je tijd en geld.
  2. Lichter in gewicht: kunststof en carbon zijn materialen die minder wegen dan een metalen ketting. Een riem weegt maar 75 gram, terwijl een fietsketting ruim 250 gram weegt.
  3. Duurzaamheid: een belt drive slijt een stuk minder snel en rekt nauwelijks uit bij een hoge spanning. Hierdoor gaat een riem tot wel vier keer langer mee dan een traditionele fietsketting. 
  4. Lage rolweerstand: een riem loopt altijd even soepel, of hij nou vies of schoon is. Het verschil is nauwelijks merkbaar. Een ketting daarentegen loopt veel zwaarder naarmate deze niet voldoende wordt schoongehouden en gesmeerd.
  5. Niet gevoelig voor weersomstandigheden: vorst, regen of ijzel hebben geen invloed op de eigenschappen van de riem, terwijl er bij een ketting veel sneller slijtage optreedt in geval van slechte weersomstandigheden.
  6. Lichter fietsen: doordat de versnellingen bij een riemaandrijving verwerkt zitten in de naaf of in de trapas, is er minder weerstand tijdens het schakelen en minder wrijving bij het fietsen ten opzichte van een ketting.
  7. Stil fietsen: in tegenstelling tot een fietsketting maakt een belt drive bijna geen geluid, ook niet als deze ouder wordt. Zelfs het schakelen met een riemaandrijving gaat bijna geruisloos
  8. Betrouwbaarheid: belt drives zijn minder gevoelig voor mechanische problemen, zoals vastzittende schakels of gebroken kettingen. Hierdoor is een fiets met riemaandrijving betrouwbaarder om bijvoorbeeld lange afstanden mee te fietsen. De kans is kleiner dat je met pech langs de weg komt te staan.
  9. Geen vieze handen/kleding: zoals eerder benoemd hoeft een belt drive niet gesmeerd te worden met olie. Hierdoor hecht er veel minder vuil aan de riem. De belt drive blijft over het algemeen zeer lang droog en schoon, waardoor je handen en broeken niet vies worden wanneer je tegen de riem aankomt. 
  10. Geen kettingkast: een belt drive kan dus goed tegen een beetje vuil. De kettingkast raakt hierdoor overbodig en is dus ook niet aanwezig op een belt drive fiets. Fietsen met belt drive zijn hierdoor lichter en minder kwetsbaar. 

Wat zijn de nadelen van een fiets met riemaandrijving?

Een belt drive heeft ook een aantal nadelen ten opzichte van een ketting.

  1. Het aantal tandwielcombinaties is beperkt: Een belt drive is niet te gebruiken in combinatie met een derailleurversnelling. Bij een mountainbike of racefiets ben je dus automatisch aangewezen op een ketting. 
  2. Duurder in aanschaf: Een fiets met riemaandrijving is over het algemeen iets duurder in de aanschaf dan een model met een traditionele ketting. De onderhoudskosten zijn echter wel lager.
  3. Niet op elke fiets te monteren: Een belt drive is één geheel en kan niet uit elkaar gehaald worden. Een belt drive fiets heeft daarom een frame dat ontwikkeld is voor het monteren en demonteren van de riem. 

Bekijk ons assortiment belt drive fietsen

Bovenstaande voor- en nadelen van een riemaandrijving geven je hopelijk een idee of een belt drive fiets de juiste keuze voor jou is, of dat je beter voor een fiets met ketting kan gaan. Hieronder bekijk je onze e-bikes met riemaandrijving en onze stadsfietsen met belt drive.

Elektrische fiets met riemaandrijving

Fiets met riemaandrijving

Heb je nog vragen? Kom langs in onze winkel of neem contact met ons op, dan helpen we je graag verder!